Opis
Wino musujące, szampan lub cava, są gwiazdami wielu przyjęć. Wdziękiem tych napojów są bąbelki dwutlenku węgla, utrzymywane pod ciśnieniem wewnątrz butelki i uwalniane po jej otwarciu. Jak uniknąć utraty bąbelków po otwarciu butelki? Domowe sztuczki (rączka łyżeczki, odwrócony korek na wylocie butelki) nie są skuteczne.
Tylko szczelne korki zapobiegają ulatnianiu się gazu z butelek cavy. Bougie Champ agne z Lacor utrzyma napój w dobrym stanie, nie tracąc przy tym siły bąbelków. Poprzez naciśnięcie górnej części korka Champagne przylega on do butelki zamykając ją hermetycznie.
W przypadku dodatkowego przykrycia butelki świecą, szampan umieszczony w lodówce będzie lepiej przechowywany, ponieważ proces utleniania, który wpływa na wszystkie wina, zmniejsza się wraz z zimnem, na wzór ulatniania się gazu.